Het sluiten van overeenkomsten is voor een ondernemer orde van de dag. Jij levert jouw product of dienst of je koopt zelf producten of diensten in. Voor sommige contracten gelden regels waarvan niet mag worden afgeweken, terwijl andere overeenkomsten volledig vrij zijn.
Er komt dus nogal wat bij kijken. PRIO Juridisch advies & Incasso staat jou hierin graag bij. Heb je een vraag of geschil op het gebied van contractenrecht? Neem dan snel contact op.
Als ondernemer sluit je dagelijks overeenkomsten. Of je nu producten of diensten levert of inkoopt, het is essentieel om duidelijke en juridisch correcte contracten te hebben. Sommige contracten kennen strikte regels, terwijl andere meer vrijheid bieden. Het kan ingewikkeld zijn.
Heb je een vraag of geschil op het gebied van contractenrecht? Neem dan snel contact op.
Als ondernemer sluit je dagelijks overeenkomsten. Of je nu producten of diensten levert of inkoopt, het is essentieel om duidelijke en juridisch correcte contracten te hebben. Sommige contracten kennen strikte regels, terwijl andere meer vrijheid bieden. Het kan ingewikkeld zijn.
Heb je een vraag of geschil op het gebied van contractenrecht? Neem dan snel contact op.
Wat PRIO Advocatuur voor jou kan betekenen?
PRIO Advocatuur helpt jou graag met het beoordelen en opstellen van heldere overeenkomsten. Dit minimaliseert de kans op onduidelijkheden, onzekerheden en geschillen. Jouw voordelen?
Mocht een overeenkomst toch tot een conflict leiden of komt jouw contractspartner zijn afspraken niet na? PRIO staat klaar om de juiste oplossing te vinden. Het liefst minnelijk, maar als het moet, via de rechter.
Een overeenkomst van opdracht is een overeenkomst waarbij de opdrachtgever de opdrachtnemer inschakelt om een bepaalde dienst of prestatie uit te voeren. De opdrachtnemer voert deze dienst of de prestatie zelfstandig uit. In de overeenkomst worden werkafspraken vastgelegd die de zelfstandigheid van de opdrachtnemer waarborgen, zodat de contractuele relatie niet als arbeidsrelatie wordt gezien.
Een aandeelhoudersovereenkomst is een overeenkomst tussen de aandeelhouders van een vennootschap. De aandeelhoudersovereenkomst wordt gebruikt om een aantal belangrijke zaken tussen de aandeelhouders onderling vast te leggen en zo conflicten en onduidelijkheden te voorkomen. Het grote verschil tussen statuten en een aandeelhoudersovereenkomst is dat de overeenkomst niet openbaar is.
De vennootschap onder firma is een samenwerkingsvorm waarin jij als ondernemer samen met andere ondernemers een bedrijf runt. Jullie zijn de vennoten en zijn ieder hoofdelijk voor de schulden van de vof aansprakelijk. In een vof-contract worden jullie onderlinge afspraken vastgelegd, zoals jullie taakverdeling, inbreng, voortzettingsregelingen en conflictregelingen.
De maatschap is een samenwerkingsvorm waarin jij als ondernemer samen met andere ondernemers een beroep uitoefent. Jullie zijn de maten en zijn ieder in gelijke delen aansprakelijk voor de schulden van de maatschap. In een maatschapscontract worden jullie onderlinge afspraken vastgelegd, zoals jullie taakverdeling, inbreng, voortzettingsregelingen en conflictregelingen.
Een koopovereenkomst is een overeenkomst waarbij de ene partij een goed levert, terwijl de andere partij daarvoor betaalt. Een koopovereenkomst moet dus onderscheiden worden van bijvoorbeeld overeenkomsten van geldlening en overeenkomsten voor het uitvoeren van diensten (zoals de overeenkomst van opdracht of de arbeidsovereenkomst).
Algemene voorwaarden zijn een set bepalingen die jij op al jouw contracten van toepassing wilt laten zijn. Met goede algemene voorwaarden kunnen veel ondernemersrisico´s worden beperkt. De wet kent echter veel regels voor algemene voorwaarden, zeker bij overeenkomsten met consumenten. Het is daarom van belang dat deze goed aansluiten bij jouw onderneming.
Wil je geld aan iemand uitlenen of van iemand lenen? Dan is het goed afspraken vast te leggen. Voor sommige overeenkomsten van geldlening gelden ook wettelijke vereisten waarvan niet mag worden afgeweken.
Daarnaast kan het bij het aangaan van een geldleningsovereenkomst voor de geldgever wenselijk zijn om zekerheden te bedingen, zodat hij een betere positie ten opzichte van overige schuldeisers creëert. Bij zekerheden kan worden gedacht aan zakelijke zekerheden, zoals een pand- of hypotheekrecht of een eigendomsvoorbehoud, maar ook aan persoonlijke zekerheden, zoals een borgtocht, hoofdelijke aansprakelijkheid of concerngarantie.
Een agent is een zelfstandig persoon of bedrijf dat bemiddelt bij contracten tussen zijn principaal (een persoon of bedrijf dat de agent aanstelt) en de afnemers van de principaal. Er zijn een aantal regels waaraan een agentuurovereenkomst moet voldoen, in het bijzonder ook om niet als arbeidsovereenkomst te worden aangemerkt.
Bij distributie gaat het om doorverkoop van goederen of diensten. Dit zijn bijvoorbeeld overeenkomsten tussen een producenten en een groothandel, tussen een groothandel en winkelier, maar ook tussen een producent en een importeur in een ander land.
Een geheimhoudingsverklaring is een overeenkomst waarmee wordt voorkomen dat belangrijke informatie van jouw bedrijf openbaar wordt. Soms wordt een geheimhoudingsbeding in een overeenkomst opgenomen, bijvoorbeeld in een arbeidsovereenkomst. Je kunt echter ook ervoor kiezen om een separate geheimhoudingsverklaring te laten tekenen. Als stok achter de deur bevat een geheimhoudingsovereenkomst vaak een boetebepaling.
Een huurovereenkomst is een overeenkomst waarbij een partij, de verhuurder, zich verplicht om tegen een tegenprestatie aan een andere partij, de huurder, een zaak (vaak een bedrijfspand of woning) in gebruik te geven.